Det finns en hel mängd med välkända universitet i de nordiska länderna och vi ska ta upp några av de bästa. I Sverige har vi Lunds universitet som det internationellt absolut kändaste universitetet. Det kommer på plats 78 på QS Top Universities lista över de bästa universiteten världen över. Här kan du studera allt från humaniora till ekonomi, medicin och naturvetenskapliga ämnen – bland mycket annat. Lunds universitet grundades 1666 och det är bara Uppsala universitet som är äldre idag. Uppsala universitet är också ett lärosäte som är känt världen över. Det hamnar på plats 122 över de bästa universiteten i världen enligt QS och har många strängar på sin lyra.
Mellan Uppsala universitet och Lunds universitet finner vi KTH, Kungliga tekniska högskolan. Den finns i Stockholm och befinner sig på plats 98 över de bästa universiteten i världen enligt QS. Detta universitet är huvudsakligen inriktat på naturvetenskap och teknik och skiljer sig därigenom från de ovan nämnda svenska universiteten, som har en större bredd på de vetenskapliga ämnena som går att studera. Med dessa tre stora namn på den internationella scenen av universitet sticker Sverige ut i mängden som ett litet land som trots det har universitet av hög kvalitet. Detta gör att många internationella studenter kommer till Sverige för att studera och även många forskare söker sig hit.
I Norge kan vi hitta ett par universitet som håller en internationell klass och det främsta är universitetet i Oslo. Det är ett tvärvetenskapligt universitet där du kan studera teologi, juridik, medicin, humaniora, matematiska och naturvetenskapliga ämnen, odontologi, samhällsvetenskapliga ämnen samt utbildningsvetenskapliga ämnen. Det hamnar på nummer 142 på QS. Universitetet i Bergen är det andra norska universitetet som sticker ut ur mängden. Det är även det ett tvärvetenskapligt lärosäte där du kan studera allt från juridik till psykologi. Det studerar ungefär 17 000 personer på universitetet och 3 000 personer jobbar där. Detta i jämförelse med Universitetet i Oslo som har hela 32 000 studenter.
Köpenhamns universitet hamnar över alla de tidigare nämnda universiteten, på plats 73 på QS-listan. Detta är imponerande för ett så litet land och det räknas som det absolut främsta universitetet i Norden. 38 000 studenter befinner sig där och de studerar på de åtta fakulteterna som behandlar allt från humaniora till naturvetenskap. Universitetet grundades redan 1479 av Kristian I och var då ett katolskt universitet med fyra fakulteter: filosofi, teologi, medicin och juridik. Förutom Köpenhamns universitet finns i Danmark DTU, Danmarks Tekniske Universitet som, vilket namnet avslöjar, främst sysslar med naturvetenskap och teknik. Även Århus universitet är ett välkänt danskt universitet som erbjuder ett tvärvetenskapligt spektrum av studier.
Helsingfors universitet är det främsta och största universitetet i Finland. Det studerar runt 32 000 personer där och det ges kurser både på svenska och finska, även om det senare språket är det vanligare. Det arbetar runt 4 600 personer på universitetet och det är ett tvärvetenskapligt lärosäte. På QS-listan kommer detta universitet på plats 102. Det andra stora finska universitetet är Aalto-universitetet, som hamnar på plats 137. Det grundades så sent som 2010 men har alltså på kort tid skapat sig ett namn på den internationella scenen. Det är uppdelat i sex högskolor som sysslar med handel, elektroteknik, ingenjörsvetenskaper, kemiteknik, teknikvetenskaper samt ett som sysslar med konst, design och arkitektur.
Det finns kort sagt en lång lista med framstående universitet i Norden och det absolut främsta är Köpenhamns universitet. På Island har de ett universitet men det kommer dock inte med på QS-listan. Det är väldigt litet med bara 8 000 studenter, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på landets storlek på ungefär 350 000 invånare allt som allt. Förutom att det är internationellt kända universitet som finns i de nordiska länderna finns det också många kända namn som har studerat där. På Köpenhamns universitet har Niels Bohr studerat och på Uppsala universitet Michel Foucault – för att bara nämna två. Norden fortsätter vara i framkant när det kommer till utbildning!